T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
IĞDIR / TUZLUCA - Gaziler İlkokulu

Bulaş Bazlı Acil Önlemler Planı

Tuzluca Gaziler İlkokulu


                          

http://tuzlucagazilerio.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/76/04/752053/dosyalar/2017_12/18135128_bayrak-benim.gif

  

KORONAVİRÜS ACİL DURUM EYLEM PLANI

ALINACAK ÖNLEYİCİ VE SINIRLANDIRICI TEDBİRLER

·         Hazırlık Ekibi oluşturulmalı

·         Acil Durum Planı ve Risk Değerlendirmesi Yapılmalı

·         Salgının Yayılmasını Önleyici Tedbirler alınmalı

·         Temizlik ve Hijyen sağlanmalı

·         Uygun Kişisel Koruyucu Donanımlar kullandırılmalı

·         Seyahat ve Toplantılar ile İlgili Tedbirler alınmalı

 

UYGULANACAK MÜDAHALE YÖNTEMLER

·         İSG kurulunun bulunduğu işyerlerinde kurul tarafından, diğer işyerlerinde ise; işveren veya vekili koordinesinde, bulunması halinde işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli ile çalışan temsilcisi ve mümkünse ilk yardım eğitimi almış veya tecrübesi olan kişilerden hazırlık ekibi oluşturulmalı,

·         Salgın hastalıklara karşı planlanmış önlemler mevcut COVID-19'a göre güncellenmeli ve acil durum planı devreye alınmalı,

·         İşyerinde yürütülen faaliyetler ve çalışma organizasyonları çalışanların COVID-19 maruziyetini engelleyecek şekilde düzenlenmeli,

·         Çalışan temsilcileri ve/veya çalışanlar güncellenen acil durum planı hakkında bilgilendirilmeli ve plan kapsamında ne yapmaları veya yapmamaları gerektiğinin farkında olmaları sağlanmalı,

·         COVID-19 ile ilgili işyeri özelindeki tehlikeler belirlenerek ayrı bir risk değerlendirmesi veya mevcut risk değerlendirmesi üzerinde güncelleme yapılmalı,

·         İşyeri genelinde çalışanların sosyal olarak güvenlik mesafesi sağlanmalı,

·         Çalışanlar hasta olduklarında evde kalmaları teşvik edilmeli,

·         Öksürük, hapşırma, görgü kurallarını içeren ve el hijyeninin önemini anlatan afiş/poster/talimatlar işyerinin girişine ve herkesin görebileceği alanlara asılmalı,

·         Çalışanlara tek kullanımlık mendiller ve biyolojik atıklar için ayrı çöp torbaları sağlanmalı;

·         Temizlik personelinin çöplerin içeriğine temas etmeden boşaltılması sağlanmalı,

·         Çalışanlar, işyeri ortamına girmeden ve çalışma sırasında en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla ellerini yıkamaları konusunda bilgilendirilmeli,

·         Su ve sabuna erişim olmadığı takdirde alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanarak ellerini sık sık temizlemeleri sağlanmalı,

·         İşyerinde çalışanların kullanımı için yeterli temizlik malzemeleri bulundurulmalı

·         El hijyenini teşvik etmek için dezenfektanlar ortak alanlarda bulundurulmalı,

·         Hassas risk gruplarında yer alan çalışanlar mümkünse evden çalışmaları sağlanmalı,

·         Çalışanların ruhsal sağlığını korumak adına psikososyal risk etmenleri değerlendirilerek doğru ve etkin bilgilendirme ile tedbirler alınmalı,

·         Güncel bilgilerin takibi için güvenilir bilgi kaynakları (Sağlık Bakanlığı, DSÖ gibi) kullanılmalı,

·         Çalışanlara verilecek olan iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri uzaktan eğitim şeklinde, işyeri temizliği ve düzeni, hijyen ve psikososyal risk faktörleri konuları önceliklendirilerek verilmeli,

·         Çalışanlara verilecek eğitimlerde aile ve toplumsal yaşama ilişkin öneriler de yer almalı,

·         İşyerinde temizlik ve hijyen standartları en üst seviyeye çıkarılmalı,

·         Sağlık Bakanlığının tavsiyeleri doğrultusunda gerekli ek önlemler alınmalı,

UYGULANACAK TAHLİYE YÖNTEMLERİ

·         Çalışanların işe başlamadan önce temassız ateş ölçerle ateşleri kontrol edilmeli ve ateşi olanlar ivedi olarak işyeri hekimine/aile hekimine/sağlık kurumuna yönlendirilmeli,

·         Bir çalışanın COVID-19 olduğu tespit edilirse, işverenler diğer çalışanları için COVID-19'a maruz kalma olasılıkları konusunda bilgilendirme yapmalı ve sağlık kuruluşları ile irtibata geçmeli,

·         Bir çalışanın COVID-19 şüphesi bulunduğu takdirde işyeri hekimi/aile hekimi/sağlık kurumu ile iletişime geçmesi sağlanmalı,

·         COVID-19'a maruz kalanları belirlemek için olası maruz kalma kriterleri (örneğin, kişinin gitmiş olabileceği alanlar) hakkında İSG Kurulu veya Hazırlık Ekibi bilgilendirilmeli ve Sağlık Bakanlığı'nın tavsiyelerine uyulmalı,

·         Etkilenen çalışanın atıkları için Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında işlem yapılmalı,

·         Etkilenen çalışanın tıbbi yardım beklerken lavaboya/banyoya gitmesi gerekiyorsa, mümkünse ayrı bir lavabo/banyo kullanımı sağlanmalı,

·         Sağlık Bakanlığı'nın tedbirlerine uyulmalı,

·         Sağlık kuruluşları tarafından rapor verilen çalışan, işvereni işyerine gitmeden bilgilendirmeli,

·         İşverenler, raporların geçerlilik süresi ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nın, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ve diğer resmi makamların açıklamalarını takip etmeli,

ACİL TOPLANMA YERİ

·         Hastalık şüphesi bulunan kişi maske takarak işyeri hekimi/aile hekimi/sağlık kurumuna gitmeli ve muayenesi yapılmalı, şüpheli COVID-19 durumu bulunduğu takdirde etkilenen kişi diğer çalışanlardan izole edilerek daha önceden belirlenen ve enfeksiyonun yayılmasını önleyecek nitelikte olan kapalı alanda bekletilmeli ve Sağlık Bakanlığı'nın ilgili sağlık kuruluşu ile iletişime geçilerek sevki sağlanmalı,

·         Sağlık Bakanlığı'nın 14 Gün Kuralına uyulmalı

 

 

 

 

 

http://tuzlucagazilerio.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/76/04/752053/dosyalar/2017_12/18135154_atlayan_balYk.gif

ana sayfaya git

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.10.2020 - Güncelleme: 11.09.2023 00:40 - Görüntülenme: 314
  Beğen | 1  kişi beğendi